Tko smo

Dana 17.11.2007. godine održana je osnivačka skupština Udruge paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije (UPITIŽ-a). Dana 04.02.2008. godine Ured državne uprave u Istarskoj županiji donio je rješenje slijedom kojeg se upisujemo u Registar Republike Hrvatske i to pod brojem 18001776.

UPITIŽ je samostalna, neprofitna, nevladina, interesna i humanitarna udruga paraplegičara, tetraplegičara i svih koji imaju spinalno oštećenje te njihovih srodnika. Potiče i pruža pomoć svojim članovima i njihovim obiteljima, radi poboljšanja kvalitete života. Promiče prava, štiti interese, potiče globalnu svijest, društvenu, gospodarsku i kulturnu afirmaciju osoba s invaliditetom.

Osobe s navedenim dijagnozama imaju specifične probleme (ortopedska pomagala, barijere, prilagođeno stanovanje i okolina, higijenske potrepštine, resocijalizacija novoozlijeđenih, zapošljavanje, rehabilitacija i rekreacija). Djelujemo na osvješćivanju institucija zaduženih za rješavanje problema koji nas prate tražeći od istih da svojim odlukama još više utječu na kvalitetu života osoba koje se nose s velikom boli, a kreću se uglavnom sa invalidskim kolicima.

Udruga paraplegičara i tetraplegičara Istarske županije zapravo nastavlja rad Istarskog ogranka Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara koji djeluje od siječnja 2005. godine.

Područje djelovanja je Istarska županija ali članom može postati i osoba izvan toga područja jer kad je u pitanju dobrobit osoba sa spinalnim ozljedama kod nas nema granica.

Predsjednik

Mladen Jurada

Upravni odbor

Marika Đurđević

Emilio Zonta

Željko Kladušan

Denis Pamoć

Nadzorni odbor

Graciano Turčinović

Zdravko Lakić

Josip Kopčić